Herkomst van de Ragdoll
Er is de bekende legende in Californië (USA) van een witte Angora kat die Josephine genoemd werd.
De kat zou op een zekere dag zijn aangereden door een auto en ze raakte daarbij ernstig gewond.
Na verzorging overleefde ze dit ongeluk en kreeg later zelfs nog kittens, Deze kittens, hadden allen een zeer rustig karakter en als men ze oppakte was het zowaar of ze verslapte in je handen. Zo kwam men aan de naam Ragdoll, wat eigenlijk "lappenpop" betekent. Rond 1965 heeft een zekere Baker Ann een fokkerslijn opgezet waaruit de Ragdoll is ontstaan. De Ragdoll heeft tevens ook genen van de Heilige Birmaan, de Burmees en de huiskat.
Karakter van de Ragdoll
Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten. Het zijn doorgaans geen schotenzitters maar hebben wel graag contact en volgen je vaak als een hondje waarbij je moet opletten dat ze je niet voor de voeten lopen. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ragdolls blijven hun leven lang speels. Ragdolls zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen het ook goed vinden met andere dieren. Het zijn zeer geschikte binnenkatten maar een katten ren of afgesloten tuin wordt ook op prijs gesteld.
Uiterlijk van de Ragdoll
Een Ragdoll is een forse kat. Zijn vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Point Ragdoll kittens worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en uitgekleurd.
Katers wegen dan tussen de 5 en 10 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 3 tot 6 kilo. Ragdolls vallen onder de pointkatten, Colourpoint. Dat wil zeggen dat de points, dus de oren, poten, staart en masker zijn gekleurd terwijl het lichaam lichter gekleurd is.
Point Ragdolls hebben blauwe ogen, de Solid Ragdolls kunnen ook een andere kleur ogen hebben.
De kleuren van de Ragdoll zijn:
Seal, Blue, Choclate, Lilac, Red, Crème en Tortie, al deze kleuren komen ook in lynx Tabby voor. De Ragdoll komt voor in drie hoofdvariëteiten, namelijk Colourpoint (Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, crèmekleurig.
De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam), Mitted (gehandschoend) en Bi-colour (Het masker is gekleurd,
maar bevat een omgekeerde, witte "V", Staart en oren zijn gekleurd, Kin, borst, buik en poten zijn wit).
De Solid heeft één kleur event. met vlekken of smoke.
Verzorging van de Ragdoll
Hoewel het lijkt dat de lange zijde vacht van een Ragdoll veel werk geeft is dit eigenlijk erg makkelijk om te onderhouden.
Ragdolls begrijpen dat de mens een drukke agenda heeft, en verzorgen hun vacht daarom ook zelf.
Doordat ze geen ondervacht hebben, verharen Ragdolls ook relatief weinig.
Het is voldoende om ze een keer per week te borstelen om eventuele losse haren te verwijderen en om haarballen te voorkomen.